Eseménynaptár

Hétköznap 9-17 óra között, valamint rendezvények idején.
Telefon: 299-8050

Várjuk a támogatásokat

Rendelkezzen adójának 1%-áról!
Kattintson ide!
Bankszámlaszám:
10300002-20210799-00003285
(Szövetség a Nemzetért Alapítvány)


ÖltögetőÖltögető

Gyepü - A nemzeti könyvek boltja webáruház


Hazai Gondolat - Az első nemzeti könyves blog


Főoldal

Városi kultúrák a Kárpát-medencében I.: Lendva – a muravidéki magyarság székvárosa

Időpont: 2015-02-20 18.00

Helyszín: Díszterem


2015_0220Lendva-borito-web.jpgFolytatjuk a Kárpát-medence tájegységeinek ismertetését, új sorozatunkban a magyarság emblematikus városait vendégül látva. Elsőként a kedvező jogi helyzetű, ugyanakkor erősen fogyatkozó lélekszámú szlovéniai magyarság székvárosa, Lendva mutatkozik be.

„Lendvai varázs” címmel a muravidéki magyarság kulturális bemutatkozását láthatják. Kiállítás nyílik Lendva város történelméről, lendvai magyar művészek képzőművészeti tárlatával kiegészítve.

Köszöntőt mond: Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Lendva város alpolgármestere

Díszvendég: ©krilec Ksenija, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetasszonya, aki lendvaiként maga is köszönti a vendégeket

A műsorban közreműködnek:
a Dobronaki Nótázók, Új Muravidék Citeraegyüttes, Ividő Tánccsoport, Hadik Mihály Band Kolosa Tanja énekessel, a Muravidék Néptáncegyüttes, valamint: Bacsi Jasna, Ferenc Grega, Pál Péter, Szőke Krisztina, Zadravec Szekeres Ilona.

Az est végén ízelítő Muravidék gasztronómiájából.

Horváth Ferenccel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökével, Lendva város alpolgármesterével beszélgettünk - tekintse meg riportunkat!
***

A szlovéniai magyarok zömükben Muravidék történelmi régióban élnek. Jogi helyzetük a trianoni diktátum következtében elszakított magyar közösségek közül a legkedvezőbb: az ország alkotmánya őshonos közösségnek tekinti őket, és egy képviselői helyet biztosít számukra a parlamentben. A szlovén-magyar határ menti szűk sávot – hivatalosan – nemzetiségileg vegyesen lakott területként tartják számon, ahol a magyar a szlovénnal egyenrangú nyelv. A rendszerváltás óta azonban a viszonylag példás nemzetiségi politika sem tudja ellensúlyozni az asszimilációs tendenciákat: míg 1920-ban lélekszámuk meghaladta a húszezret, 1991-ben csupán 8500-an, 2001-ben pedig mindössze 6200-an vallották magukat magyarnak és 7700-an magyar anyanyelvűnek.

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség a muravidéki magyar nemzetiség csúcsszervezete a Szlovén Köztársaságban. 1975-ben alakult, létét az alkotmány és törvények garantálják, az állami szervek tárgyalópartnere a magyar nemzetiség jogainak érvényesítésében. Célja és feladata a muravidéki magyar közösség anyanyelvének, nemzeti öntudatának megőrzése, a szlovén alkotmány és törvények által biztosított külön jogok, valamint a különféle nemzeti igények és érdekek megvalósítása.
Lendva (korábban Alsólendva) a szlovéniai magyarok központi települése. A trianon idején még színmagyar városban a legutóbbi népszámláláson a lakosság kevesebb, mint harminc százaléka vallotta magát magyarnak. Ha azonban máshogy tennénk fel a kérdést, valószínűsíthető, hogy ennek az aránynak akár a dupláját is kaphatnánk, hiszen a városban ma is a magyar kultúra dominál, és a lakosság jelentős része kötődik nyelvi, kulturális szálakkal a magyarsághoz. Lendva fölé magasodik a Bánffy – később Esterházy – kastély, a belváros dísze pedig a Makovecz Imre által tervezett Színház- és Hangversenyterem. A város szülötte Zala György szobrászművész.

Az 1994-ben alapított Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) a Szlovéniában élő magyar közösség közszolgálatai szakintézménye, mely széles körű tevékenységet végez a művelődés, a tudomány és a magyar nyelv ápolása területén. 2004-től az intézet keretében működő Bánffy Központ a magyar közösségi és kulturális tevékenység újabb helyszíne, mely a főutca polgárias környezetében küllemében is a boldog békeidőket idézi, magyar könyvesboltnak és irodalmi kávéháznak is helyet ad.

 

Vissza
Beszámoló

 

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Lendva város alpolgármestere nyilatkozik a szlovén közszolgálati televízió magyar szerkesztőségének
Egy modern alkotás a képzőművészeti tárlat anyagában (Fotók: Fördős Gábor)
Kolosa Tanja énekel, Soldát Dámir gitáron kísér
Trznadel Angéla kulturális programigazgató köszönti a nagyszámú közönséget (Fotók: Muravidéki Magyar Rádió)
©krilec Ksenija, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetasszonya (FG)
Vida Törnar Judit, a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke ismerteti a tárlatot
A lépcsőházban Lendva történelmével ismerkedhetnek látogatóink (MMR)
Az Új Muravidék Citeraegyüttes népzenét játszik...
...majd bluesra hangolva! (FG)
Az Egy és Más Vándorszínház táncosai
a Dobronaki Nótázók egy muravidéki hajnali dalolás hangulatát hozták el
Zadravec Szekeres Ilona és Szőke Krisztina
(MMR)
©abjan Rebeka, Ferenc Grega és Bači Jasna (MMR)
(FG)
Az Ividő Tánccsoport
(MMR)
(FG)
Jelképes ajándékkal köszöntük meg a szervezők munkáját
Törzsvendégeink, a Rákóczi Szövetség gyömrői szervezetének tagjai már ellátogattak Muravidékre, és most egy ott tanult népdallal köszöntötték a lendvai csoportot: Átimennék a Murán...
Nagykövet asszony és a fellépők
Belekóstolhattunk Muravidék gasztronómiájába
Bor és pálinka, ...
...vágott zsír és sonka...
valamint muravidéki perec került az asztalra. (MMR)

 

Megközelíthető

Kattintson a részletekért!

Polgárok Háza
1089 Budapest Visi Imre u. 6.
Telefon: +36-1/299-8050
Telefax: +36-1/299-8061
Elektronikus levél: polgarokhaza@polgarokhaza.hu

Részletes információk

Galériák sokasága

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója

Videók számtalanul

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkel

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkelés a Szerencsejáték Zrt.