Eseménynaptár

Hétköznap 9-17 óra között, valamint rendezvények idején.
Telefon: 299-8050

Várjuk a támogatásokat

Rendelkezzen adójának 1%-áról!
Kattintson ide!
Bankszámlaszám:
10300002-20210799-00003285
(Szövetség a Nemzetért Alapítvány)


ÖltögetőÖltögető

Gyepü - A nemzeti könyvek boltja webáruház


Hazai Gondolat - Az első nemzeti könyves blog


Főoldal

NyitóoldalFriss hírek, aktualitások

Palóc Madonnák – Gálaest a Polgárok Házában Budapesten
2017. április 24.

PALÓC MADONNÁK – képgaléria megnyitásaA haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőben, a haza – te vagy – hivatkozott a gálaestet megnyitó Schmittné Makray Katalin ünnepi nyitóbeszédében Márai Sándorra.

„Palóc Madonnák” címmel rendezte meg a budapesti Polgárok Háza a hétvégén a Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozatának 50. jubileumi gálaestjét - írja a Felvidék.ma szolovákiai hírportál. Schmittné Makray Katalin kitért arra is, hogy ennek a rendezvénysorozatnak azért is van kitüntetett jelentősége, mivel a globalizációban az értékek mentén szerveződő közösségek jelentik az egyetlen védelmet.

 

 

Mit jelent ez a hétköznapokban? Mindazt, amit az ötven kiállítás is mutatott, vagyis a közös művészetünket, a hagyományainkat, az életünket. A mi nemzethatárunk nagyon nagy, még a tengeren túlig is eltart – mondta Makray Katalin, hiszen ahol egy magyar közösség van, ahol láthatjuk, hogy táncolják a táncainkat és énekelik a dalainkat, az mind a mi szemhatárunkhoz tartozik. Ezután köszönetet mondott a Polgárok Háza munkatársainak, de mindazoknak is, akik rajtuk kívül ezt az ötven rendezvényt megszervezték.

Schmittné Makray Katalin


A rendezvénysorozatot Kóka Rozália, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja méltatta. Utalt a gyászos emlékű december 5-i népszavazásra, amely számára azért is volt óriási csalódás, mert úgy érezte, hogy tizenkét lelkes előadás után a gonoszság, a sötétség és a félelem győzött, pedig biztosak voltak benne, hogy Magyarország népe nem lesz szűkkeblű. Ez az én nemzetem, ez az én hazám népe? – tette fel a kérdést akkor Kóka Rozália, aki elmondása szerint bénultan állt többedmagával a „rettenetes eredmény láttán”.
Kóka Rozália

De azóta nagyon sok minden más is történt. Örömmel látja, hogy az anyaország és a szomszédos országok magyarsága között a kapcsolat mind gyümölcsözőbb, amiben a Polgárok Házának kiemelkedő jelentősége van. Az itt dolgozóknak az elmúlt nyolc év alatt sikerült felvonultatniuk az egész Kárpát-medence magyarságának képviselőit. Minden találkozás egy igen volt a nemzettársainkkal való összefogás fontosságára – mutatott rá Kóka Rozália. Azt üzente, hogy fontosak vagytok számunkra, gondolunk rátok – így erősítették az anyaországiak a határon túlról jöttek tudatát. Eközben viseleteiket, díszítőművészetüket is így megismerhettük, rájöhettünk, mennyire gazdagok vagyunk.

Kóka Rozália utalt Csoóri Sándor erőfeszítéseire, aki szakadatlanul azon fáradozott, hogy a népművészet lényegét rögzítse. Neki az a költői megfogalmazása tetszett meg a leginkább, hogy „népi kultúránk az idő mögül megszólaló erdő”, „a történelmünkből máig hiányzó történelem” – idézte Kóka Rozália a tavaly elhunyt költőt.
Palóc Madonnák - a Nógrád Táncegyüttes előadása

A rendezvény a Nógrád Táncegyüttes Palóc Madonnák című előadásával folytatódott, amely a salgótarjáni együttes fennállásának 40. évfordulója alkalmából színpadra állított, többszörösen díjazott mostani produkciójában szakított a hagyományos táncelőadással, vers- és énekbetétekkel színesített lebilincselő játékában a paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalását, családi összetartó erejét mutatta be, hirdetve, hogy minden nőben ott rejtőzik egy Madonna. A műsorban elhangzó versrészleteket Mikszáth Kálmán, Veres János, Hrubík Béla és Lakos György műveiből ismerhetjük. A játékot a Dűvő Zenekar kísérte.

Az est során kiállítás nyílt a rendezvénysorozat fényképeiből, népművészeti vásár is várta az érdeklődőket, és nem mulasztották el palóc herőcével, pálinkával és borral megkínálni a közönséget.

Palóc népművészeti vásár

Írta: Gecse Géza, Felvidék.ma

A cikk eredeti környezetében a Felvidék.ma portálon ide kattintva olvasható>>

Megközelíthető

Kattintson a részletekért!

Polgárok Háza
1089 Budapest Visi Imre u. 6.
Telefon: +36-1/299-8050
Telefax: +36-1/299-8061
Elektronikus levél: polgarokhaza@polgarokhaza.hu

Részletes információk

Galériák sokasága

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója

Videók számtalanul

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkel

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkelés a Szerencsejáték Zrt.