Eseménynaptár

Hétköznap 9-17 óra között, valamint rendezvények idején.
Telefon: 299-8050

Várjuk a támogatásokat

Rendelkezzen adójának 1%-áról!
Kattintson ide!
Bankszámlaszám:
10300002-20210799-00003285
(Szövetség a Nemzetért Alapítvány)


ÖltögetőÖltögető

Gyepü - A nemzeti könyvek boltja webáruház


Hazai Gondolat - Az első nemzeti könyves blog


Főoldal

NyitóoldalFriss hírek, aktualitások

Nagyajta népművészete a Polgárok Házában
2017. október 18.

borito.jpgRendszerint telt ház fogadja a Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozatát. Nem volt ez másként október 13-án sem, amikor az erdélyi unitárius Nagyajtát, annak népművészetét és hagyományait mutatták be a reformáció 500. évfordulója alkalmából. A népzenei programokkal fűszerezett esten a közönség megismerhette a nagyajtai templomerődöt, valamint a település egyik leghíresebb szülötte, Kriza János néprajzkutató, költő, unitárius püspök életét és munkásságát is. - írja a Jozsefvaros.hu>>.

 

A Kárpát-medencei népművészetet bemutató programsorozat elmaradhatatlan eleme az aktuális tájegységről szóló kiállítás is, amelynek középpontjába ezúttal a nagyajtai Kriza János került. Az esten a székelyföldi Nagyajtát Fekete Levente, a község unitárius lelkipásztora mutatta be, aki felhívta a figyelmet a település ékességére, a XV. században épített templomerődre, amely a lakosoknak a térséget ért vészterhes időszakok alkalmával nyújtott menedéket. Mint mondta: településük számos híres embert is adott a világnak: kiemelte a Cserei családot, Bihari József színművészt és nem utolsósorban Kriza János unitárius püspököt.

enekes_kislany.jpg


A székely népi balladákat, népmeséket tartalmazó Vadrózsák gyűjtőjének, Kriza Jánosnak a munkásságát Kriza Ildikó Magyar Örökség-díjas néprajzkutató méltatta. Mint mondta: a Berlinben is tanult unitárius lelkész bármerre is járt a világban, mindenhol képviselte azt a kultúrát, amibe beleszületett.

citerasok.jpg

Citerazenekar, valamint a nagyajtai táncokat bemutató Vadrózsák Néptánccsoport egyaránt nagy tapsot kapott a közönségtől. Az est végén a tájegységre jellemző ízek kóstolására is lehetőség volt.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

 

Részletek a Jozsefvaros.hu oldalán>>.

Megközelíthető

Kattintson a részletekért!

Polgárok Háza
1089 Budapest Visi Imre u. 6.
Telefon: +36-1/299-8050
Telefax: +36-1/299-8061
Elektronikus levél: polgarokhaza@polgarokhaza.hu

Részletes információk

Galériák sokasága

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója

Videók számtalanul

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkel

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkelés a Szerencsejáték Zrt.