Eseménynaptár

Hétköznap 9-17 óra között, valamint rendezvények idején.
Telefon: 299-8050

Várjuk a támogatásokat

Rendelkezzen adójának 1%-áról!
Kattintson ide!
Bankszámlaszám:
10300002-20210799-00003285
(Szövetség a Nemzetért Alapítvány)


ÖltögetőÖltögető

Gyepü - A nemzeti könyvek boltja webáruház


Hazai Gondolat - Az első nemzeti könyves blog


Főoldal

Friss hírek, aktualitások
Élő népművészet a Polgárok Házában
Keresztszemes QR-kód

2016. január 25.
Oltogeto_Naptar_QR-kod.jpgAlapításának ötödik évfordulóját ünnepelte a Polgárok Háza "Öltögető" kézimunkaköre, mely amolyan "polgári fonóként" működik: asszonyok-leányok hétről hétre összegyűlnek, hogy együtt kézimunkázzanak, tapasztalatot, mintakincset és - nem utolsó sorban - híreket cseréljenek, beszélgessenek, jól érezzék magukat a közöségben. A kerek évfordulóra a kis csapat egy öröknaptárt készített a Polgárok Házának, melynek tizenkét hónapját az Öltögető tizenkét tagja hímezte, keresztszemes öltésekkel. A munka precizitását mutatja, hogy a naptár fejlécében egy QR-kódot is kihímeztek, mely okostelefonnal leolvasható, működő hivatkozást tartalmaz: a Polgárok Háza elérhetőségei olvashatók ki rajta. Így válik részévé a népművészet a legmodernebb technológiának!

Elhunyt Földesi Margit történész
A Polgárok Háza közönségének szeretett előadója távozott

2016. január 18.
FoldesiMargit.jpgHosszú betegség után, 54 éves korában vasárnap elhunyt Földesi Margit történész, újságíró, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem tanára, aki a Polgárok Házának is visszatérő vendége volt, Nemzeti Nagyvizit c. műsorunkban Dr. Kásler Miklós professzor beszélgetőtársaként, ill. férjével, Szerencsés Károllyal tartott közös előadás keretében.

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén
A Monarchia Szimfonikus Zenekar koncertjével ünnepeljük az új esztendőt!

2016. január 01.

Újévi koncert a Monarchia Szinfonikus Zenekarral - 2016. január 29., Polgárok Háza

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog,

érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom!

Szaporodjon ez az ország
emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött, soha-soha
ne feledje.


Karacsonyi_udvozlet_a_Polgarok_Hazabol.jpg

Köszönjük, hogy a 2015. évben is megtisztelte intézményünket figyelmével, jelenlétével.
Áldott karácsonyt kívánunk és mielőbbi találkozást az új esztendőben!


Divatparádé, tánc, pezsgő
Magyar divattervezők a Polgárok Házában

2015. december 03.
Magyar divattervezőkMagyar divattervezők címmel új sorozatot indított útjára a budapesti Polgárok Háza, melynek első estjén látványos divatparádé keretében két alkotó mutatkozott be: Csernák Orsolya strassz designer és Szépligeti Ágnes divattervező. A divatbemutató ötletgazdája és kezdeményezője Fördős Gábor fotográfus, aki évek óta fényképezi a Polgárok Háza rendezvényeit. Bár eddig nem volt hasonló esemény az intézményben, mégis jól illeszkedik a Polgárok Háza koncepciójába, mely a magyar kultúrát sokoldalúan igyekszik bemutatni, a népművészettől a klasszikus művészeteken át a divatig.
A hangulatról és pezsgésről nemcsak a bejáratnál kínált Törley gondoskodott, hanem a manökenek felvonulását kiegészítő egyéb műsorszámok: a tízéves Milla fantasztikus akrobatikus zenés gimnasztikai bemutatójától Pintér Kata és FoglArt Jhonny táncművészek produkciójáig.

JÓTÉKONYSÁGI ŐSZI VÁSÁR
kárpátaljai rászorulók javára

2015. november 17.

2015oszi_vasar640.jpgNovember 17 – 19. kedd – csütörtök 10–20 óra között megtartjuk hagyományos jótékonysági őszi vásárunkat. A befolyt adományokat a háborús nehézségek sújtotta ukrajnai Tiszapéterfalva rászorulóinak juttatjuk el.

Vásároljon adakozva a közelgő ünnepekre! Népművészeti portékák, karácsonyi képeslapok, termelői méz, új és használt ruhák, játékok, könyvek, dísztárgyak és egyéb vásárfiák várják az érdeklődőket. 

Közeleg a tél, mely a háború sújtotta Ukrajnában élő kárpátaljai magyarság számára újabb megpróbáltatásokat jelent: a gáz ára sokszorosára növekedett, míg a fizetések, nyugdíjak elértéktelenedtek. Hagyományos jótékonysági vásárunkban befolyt adományokból kicsit szebbé és könnyebbé kívánjuk varázsolni a karácsonyt Tiszapéterfalva rászorulóinak. A településsel fél évtizedes kapcsolatot ápolunk: a tiszapéterfalvi Örökség Néptáncegyüttes és a Kokas Banda 2011-ben lépett fel a Polgárok Házában - rendezvényük ide kattintva megtekinthető!>>

 

 


Bensőséges „időutazásra” hívja közönségét Hűvösvölgyi Ildikó
Versben és dalban vall életéről a Kossuth-díjas színművész a Duna Palotában

2015. november 04.
2015_1105jeles-szinmuveszeink_II-10241.jpgSzámtalan sikeres zenés és prózai szerep kötődik Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész nevéhez, azonban nem mindennapi élményben lehet részük mindazoknak, akik az „Emlékeim versben, dalban” című új estjét megtekintik november 5-én, csütörtökön este 19 órától a Duna Palotában. A művésznőt ez alkalomból az életútját, a négy évtizedes színészi pályafutását megidéző személyes hangvételű előadói estjéről kérdezte Molnár Adrienn, a Bánffy György Kulturális Szalon vezetője, a "Jeles színművészeink" sorozat szervezője.

Magyar hadifoglyok halálmarsa
Filmbemutató az Uránia Filmszínházban

2015. október 19.

Szamar_sziget_szellemkatonai.jpgHalálmarséppen száz éve kezdődött a nagy háború egyik legdrámaibb fogolytörténete. 1915. október 19-én kerekedett fel a dél-szerbiai Nis hadifogolylágeréből egy osztrák–magyar szellemsereg, hogy megkezdje két hónapos útját Koszovón és az albán havasokon-mocsarakon át – egészen az itáliai kietlen Szamár-szigetig.
A történet ma sem zárult le. Az emlékét övező botrányok legalábbis erre utalnak. 

Mit tehetünk a mindent végképp eltörlő feledés ellen? Győzelmek, vereségek, tömeges tragédiák tűnnek el nemzeti emlékezetünkből, amelyeknek más népek könyvtárnyi irodalmat és filmes szuperprodukciókat szentelnek.

Szamár-sziget rabjai - Major Anita és Margittai Gábor filmjének díszbemutatója az Uránia Filmszínházban október 26-án, hétfőn 18 órakor. Az esemény fővédnöke Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. Szeretettel várják az érdeklődőket!


Bessenyei emlékest
a Duna Palotában

2015. október 14.
Bessenyei-emlekest1.jpgA Bánffy György Kulturális Szalon új sorozatában jeles színművészeink pályafutását idézzi fel. A sorozat első előadásán október 16-án a Duna Palotában Bessenyei Ferencre emlékezik Nagyváradi Erzsébet, Blaskó Péter és Rubold Ödön. A Nemzeti Színház estjét A. Szabó Magda szerkesztette.

Indul az új évad a Polgárok Házában
2015-2016

2015. szeptember 14.

IvanLaszlo.jpgSzeptember második felében az állandó programokkal elindul őszi évadunk, így szeretettel várjuk vendégeinket 23-án délelőtt a Batthyány-Strattmann László Idősek Akadémiáján Iván László professzor előadására, délután az "Öltögető" polgári fonóba, 24-én pedig a "Lornyon és Sétapálca" nyugdíjas klub évadnyitó alkalmára.

Októberben borkóstolóval, Takaró Mihály irodalomtörténeti sorozatával, koncerttel és számos színvonalas rendezvénnyel folytatjuk az esztendőt.


1 2 3 4 6 7 8 9 10 11
230 db összesen