Eseménynaptár

Hétköznap 9-17 óra között, valamint rendezvények idején.
Telefon: 299-8050

Várjuk a támogatásokat

Rendelkezzen adójának 1%-áról!
Kattintson ide!
Bankszámlaszám:
10300002-20210799-00003285
(Szövetség a Nemzetért Alapítvány)


ÖltögetőÖltögető

Gyepü - A nemzeti könyvek boltja webáruház


Hazai Gondolat - Az első nemzeti könyves blog


Főoldal

Friss hírek, aktualitások
Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek
Vendégünk volt Kassai Lajos - PolgárPortál, Zana Diána

2016. április 13.
lovasijasz.jpg"Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek" - szól Kassai Lajos mottója, akinek neve valószínűleg nem csengett olyan sokak számára ismerősnek egészen addig, amíg meg nem jelent Kaszás Géza Lovasíjász című filmje. Ékes példája ez annak, hogy a média nem csak rombolni tud, hanem – ha jó célra használják – hasznos, nemzetépítő szerepet is betölthet. Kassai Lajossal az EGY-MÁS-KÖZT elnevezésű est vendégeként beszélgetett Szentesi Zöldi László a Polgárok Házában lovasíjászatról, hagyományról, nemzetről, spiritualitásról és mindarról, ami ezt a kizárólag a magyarság sajátját képező tradíciót övezi.

Bor és vers - Interjú Posta Victor színművésszel
Az egri Gál Tibor Pincészet borkóstolója április 8-án a Polgárok Házában

2016. április 01.
Bor_es_vers_640.jpgA Madách Színház színművészének életében egymásra épül a zene, az ének és a színészet. „Minél több műfajt összekapcsol az ember, annál izgalmasabbá válik” - vallja, ennek jegyében mi is összekapcsoltuk az irodalmat a gasztronómiával, a verset a borkóstolóval. Posta Victor számtalan nagyszerű szerepet tudhat már magáénak, többek között elmondhatja, hogy 28 évesen a világ legfiatalabbjaként megkapta az Operaház Fantomja címszerepét. A Bánffy György Kulturális Szalon meghívására a színművész előadásában az Én, József Attila című nagysikerű musicalből hallhatnak részleteket az érdeklődők április 8-án, pénteken a Polgárok Házában, az egri Gál Tibor Pincészet borkóstolóján. Ez alkalomból életútjáról, pályáját meghatározó szerepeiről és a József Attila megzenésített verseire épülő darabról kérdeztük.

Budai Ilona Kossuth-díjat kapott!
A Polgárok Házában népdalkörén személyesen is gratulálhatunk neki

2016. március 23.

20160315BudaiIlona-ader-janos-orban-viktorMTI-BruzakNoemi.jpg"Egész pályám koronája a Kossuth-díj; bízom abban, hogy még sokáig szól magyar ének, magyar népdal a Kárpát-medencében" - mondta Budai Ilona a Kossuth-díjjal kapcsolatban. A Polgárok Háza közönsége legközelebb április 6-án 18 órától találkozhat a neves művésszel.

A művész magával ragadó és a tradicionális magyar népi kultúra hiteles továbbörökítését szolgáló pályája, a népzenét hiánypótló ismeretterjesztő tevékenységével népszerűsítő előadóművészete és értékteremtő oktatómunkája elismeréseként kapta a díjat.

Budai Ilona kiemelte: élete céljának tekinti, hogy mélyebb tiszteletet ébresszen e kultúra iránt, amelyben benne lakozik az ország, a nép tisztelete, szeretete és e nép hithez való ragaszkodása. Szeretné kitárni az emberek szívét, hogy észrevegyék: ha megtagadjuk kultúránkat, amelynek szép ága népi kultúránk, akkor a nép arctalan és színtelen lesz és nem lesz jövője a Kárpát-medencében.


marosvecsi_kastely.png
"Ott áll az Istenszéke magosan a Maros fölött. Egyik oldalán a sokágú Galonya, másik oldalán a Bisztra-patak, s mögötte a Kelemen csúcsai. Persze, ma már ott sem olyan a világ, mint akkor volt, midőn az Isten pihenni leült volt a hegyek közé. Ma már nem jár arra, ha pihenni akar."
Wass Albert


Élvezze az erdélyi  vendégszeretetet egy pár napig barátaival az Istenszéke lábánál fekvő  galonyai Auguszta vadászkastélyban! Itt találkozhat báró Kemény János és gróf Wass Albert regényeinek - a Havas dicsérete  és a Funtuneli boszorkány című regények - helyszíneivel.


Strasszdíszítés – március 15. jegyében
Március 6-án vasárnap a Polgárok Házában

2016. február 24.

2016_0306Strasszdiszites480.pngFolytatódik strasszdíszítő foglalkozásunk: március 15-re készülvén csillogunk!

Az ünnepi öltözék is csilloghat. Kipróbálná, hogyan? A strasszdíszítő foglalkozássorozatunk következő találkozóján a magyarság motívumaira helyezzük a hangsúlyt, március 6-án vasárnap 10 órától! Kreatív kézműves foglalkozás keretein belük készítünk népi motívumokat, virágokat csillogó strasszkövekből és március 15-e kapcsán idén a hölgyek ékszerként viselhetik a saját kézzel készített csillogó kristály kokárdájukat.

Mindazoknak, akik szeretnek kézművesedni, érdeklődnek a divat iránt, szeretnék megtanulni, hogy hogyan lehetnek időtállóak a strasszos ruhák, mi a titka annak, hogy ne potyogjon le a strassz, van strasszozó dekorpákájuk, de nem biztosak abban, hogy hogyan is működik - szeretik a csillogást, a ragyogást. A mesterfogásokat mutatjuk meg ezen a tanfolyamon.


Élő népművészet a Polgárok Házában
Keresztszemes QR-kód

2016. január 25.
Oltogeto_Naptar_QR-kod.jpgAlapításának ötödik évfordulóját ünnepelte a Polgárok Háza "Öltögető" kézimunkaköre, mely amolyan "polgári fonóként" működik: asszonyok-leányok hétről hétre összegyűlnek, hogy együtt kézimunkázzanak, tapasztalatot, mintakincset és - nem utolsó sorban - híreket cseréljenek, beszélgessenek, jól érezzék magukat a közöségben. A kerek évfordulóra a kis csapat egy öröknaptárt készített a Polgárok Házának, melynek tizenkét hónapját az Öltögető tizenkét tagja hímezte, keresztszemes öltésekkel. A munka precizitását mutatja, hogy a naptár fejlécében egy QR-kódot is kihímeztek, mely okostelefonnal leolvasható, működő hivatkozást tartalmaz: a Polgárok Háza elérhetőségei olvashatók ki rajta. Így válik részévé a népművészet a legmodernebb technológiának!

Elhunyt Földesi Margit történész
A Polgárok Háza közönségének szeretett előadója távozott

2016. január 18.
FoldesiMargit.jpgHosszú betegség után, 54 éves korában vasárnap elhunyt Földesi Margit történész, újságíró, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem tanára, aki a Polgárok Házának is visszatérő vendége volt, Nemzeti Nagyvizit c. műsorunkban Dr. Kásler Miklós professzor beszélgetőtársaként, ill. férjével, Szerencsés Károllyal tartott közös előadás keretében.

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén
A Monarchia Szimfonikus Zenekar koncertjével ünnepeljük az új esztendőt!

2016. január 01.

Újévi koncert a Monarchia Szinfonikus Zenekarral - 2016. január 29., Polgárok Háza

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog,

érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom!

Szaporodjon ez az ország
emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött, soha-soha
ne feledje.


Karacsonyi_udvozlet_a_Polgarok_Hazabol.jpg

Köszönjük, hogy a 2015. évben is megtisztelte intézményünket figyelmével, jelenlétével.
Áldott karácsonyt kívánunk és mielőbbi találkozást az új esztendőben!


Divatparádé, tánc, pezsgő
Magyar divattervezők a Polgárok Házában

2015. december 03.
Magyar divattervezőkMagyar divattervezők címmel új sorozatot indított útjára a budapesti Polgárok Háza, melynek első estjén látványos divatparádé keretében két alkotó mutatkozott be: Csernák Orsolya strassz designer és Szépligeti Ágnes divattervező. A divatbemutató ötletgazdája és kezdeményezője Fördős Gábor fotográfus, aki évek óta fényképezi a Polgárok Háza rendezvényeit. Bár eddig nem volt hasonló esemény az intézményben, mégis jól illeszkedik a Polgárok Háza koncepciójába, mely a magyar kultúrát sokoldalúan igyekszik bemutatni, a népművészettől a klasszikus művészeteken át a divatig.
A hangulatról és pezsgésről nemcsak a bejáratnál kínált Törley gondoskodott, hanem a manökenek felvonulását kiegészítő egyéb műsorszámok: a tízéves Milla fantasztikus akrobatikus zenés gimnasztikai bemutatójától Pintér Kata és FoglArt Jhonny táncművészek produkciójáig.

1 2 3 4 5 7 8 9 10 11 12
245 db összesen

Megközelíthető

Kattintson a részletekért!

Polgárok Háza
1089 Budapest Visi Imre u. 6.
Telefon: +36-1/299-8050
Telefax: +36-1/299-8061
Elektronikus levél: polgarokhaza@polgarokhaza.hu

Részletes információk

Galériák sokasága

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója

Videók számtalanul

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkel

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkelés a Szerencsejáték Zrt.