Eseménynaptár

Hétköznap 9-17 óra között, valamint rendezvények idején.
Telefon: 299-8050

Várjuk a támogatásokat

Rendelkezzen adójának 1%-áról!
Kattintson ide!
Bankszámlaszám:
10300002-20210799-00003285
(Szövetség a Nemzetért Alapítvány)


ÖltögetőÖltögető

Gyepü - A nemzeti könyvek boltja webáruház


Hazai Gondolat - Az első nemzeti könyves blog


Főoldal

NyitóoldalInterjúk

Beszélgetés Kubatov Gáborral, a Polgárok Háza igazgatójával, a Fidesz pártigazgatójával
2009. február 27.
Beszélgetés Kubatov GáborralAzt a szerepet, amit a polgári körök létrejöttekor a jobboldali, keresztény, konzervatív emberek a Polgárok Házának szántak, sikerült és sikerül betölteni. Itt nálunk minden az összetartozásról, a magyar nemzet és a magyar kultúra szeretetéről szól.

Polgárok Háza: Szeretettel köszöntöm Kubatov Gábort, a Fidesz pártigazgatóját, a Polgárok Háza igazgatóját.
Ön 2005 óta vezeti a Polgárok Házát. Betöltötte-e az intézmény azt a szerepet, amelyet a 2004-es megnyitásakor az alapítók szántak neki?

Kubatov Gábor:
Nos, erről elsősorban őket kellene megkérdezni. Én reménykedem benne, hogy igen. Azt látom, hogy a szerepet, amit a polgári körök létrejöttekor a jobboldali, keresztény, konzervatív emberek a Polgárok Házának szántak, sikerült és sikerül betölteni. Itt nálunk minden az összetartozásról, a magyar nemzet és a magyar kultúra szeretetéről szól. Minden munkatársammal együtt én is igyekszem ezeknek a szellemében tevékenykedni. A Polgárok Háza a három hetente ismétlődő kiállításaival, rendezvényeivel, a Civil Akadémiával olyan űrt tölt be, amit kevés más intézmény ma Magyarországon. Büszkén viseljük ezt a felelősséget, hogy működésünkkel példát mutassunk minden hasonló polgári kezdeményezésnek.
Több szempontból is egyedülálló ez a ház az országban. Munkatársaink egy része önkéntesként segíti a mindennapi működésünket, többnyire nyugdíj mellett dolgoznak velünk. A másik dolog, ami megint csak szinte páratlan Magyarországon, hogy ez a ház nem kap állami segítséget. Nyertünk talán egy-két millió forintot pályázaton, de a működési költségekhez képest ez elenyésző – és mégis, az állampolgárok adományaiból saját magunkat fenn tudjuk tartani. Méghozzá nem is akár hogyan. Úgy tesszük a dolgunkat, hogy a Polgárok Háza még most is szép, a használatból eredő kopások ellenére. Az épület az egész kerületnek példát ad, és bízom benne, hogy a közeljövőben több ház is meg tud szépülni az utcában és a környéken.


P. H.:
A Polgárok Háza műsorfüzetét böngészve rendkívül gazdag programkínálatot láthatunk, ráadásul többnyire belépődíj nélkül. Hány munkatárs dolgozik a Programirodában, és honnan teremtik meg a rendezvények anyagi hátterét?

K. G.: Nagyon kevés pénzből és nagyon kevesen dolgoznak – alig néhány ember, aki a programokat összeállítja és lebonyolítja a rendezvényeket. Az elmúlt három évben megtapasztaltuk, hogy milyen programokat célszerű összeállítani, melyek azok amelyek érdeklik az embereket.
Óriási dolog, és nem is tudom, hogy van-e még egy ilyen hely az országban, ahol nagy érdeklődésre számot tartó előadások, közéleti estek vannak, és arra bárki szívesen eljön. Kiemelendő a Civil Akadémia, melyet Hende Csaba és Légrády Eszter hozott létre, és az egyik legsikeresebb rendezvénysorozatunk. Az Echo Tv folyamatosan közvetít róla, ami nagyon jót tesz a ház népszerűségének. Bízom benne, hogy programjainkkal sikerül majd hosszú távon hagyományokat teremteni.


P. H.:
Ön is polgári köri vezetőként került a Fidesz élvonalába – hogyan jellemezné a párt és a polgári körök kapcsolatát az elmúlt hat évben?

K. G.: Azt gondolom, hogy ahol képesek közös célokat kijelölni és azokért tenni, ott mindig harmonikus az együttműködés. A cél pedig az, hogy újra polgári kormánya legyen Magyarországnak. Ahol viszont szem elől tévesztik a célt, és előtérbe kerülnek az egyéni ambíciók, ott nyilván az együttműködés sem harmonikus.
Én Soroksáron élek. Ott minden hónapban van polgári körös ülés, ahová minden Fidesz-tag elmegy, és a Fidesz ülés is nyilvános, hogy minden polgári körös eljöhet. Nincs, és nem is lehet egymás előtt titkunk.
Tegyük hozzá, hogy a polgári körös világból sokan bekerültek a Fidesz élvonalába: például Bíró Ildikó és Pesti Imre képviselőtársaim. Ha megnézzük a Fideszes önkormányzati képviselőket, ott van körülbelül 1500 új ember, akik kivétel nélkül mind a polgári körös mozgalomból kerültek ki. Ráadásul a Fidesz nagyjából 7000 tagot számlált 2002-ben, most pedig több mint 40000 tagja van – nagyban köszönhető ez a polgári köröknek.
Emellett léteznek önállóan is polgári körök. A teljes függetlenségre való törekvésük érthető is, hiszen a rendszerváltozás előtti negyven évben sokan megfogadták, hogy soha semmilyen pártnak nem lesznek tagjai. Mi ezt teljes mértékben elfogadjuk és támogatjuk őket is lehetőségeink szerint.


P. H.: Mire számíthatnak a polgári körök a jövőben – sokan hiányolják, hogy a Fidesz központilag nem szólítja meg őket.

K. G.: Ahol van polgári kör, ott megszólítja. Főleg a helyi szervezetek szólítják a területileg illetékes köröket. Ez mindig is így működött. A Polgári Körök az állampolgárok önszerveződéseinek adnak keretet, a civil kurázsi érvényesülésének a helyszínei. Én úgy gondolom, hogyha központilag lenne minden lépésük szabályozva, az pont a önszerveződés lényegét venné ki a kezükből.
Emellett azonban a polgári köröknek volt egy vezetője, Hende Csaba, most pedig Bíró Ildikó, és ha olyan esemény van, akkor ők tájékoztatják a köröket.


P. H.: A polgári értékrendben a családnak kitüntetett szerepe van. Ön három gyermekes édesapa – munkája mellett jut-e elegendő idő szeretteire, vannak-e olyan családi események, melyek mindenen felül állnak?

K. G.: A családom az a kőszikla, amelyre a munkámat és az egész életemet építhetem. Rendkívül szerencsésnek tartom magam, mert ők megértik azt, hogy a 2010-ig hátralevő időben sajnos még az eddigieknél is kevesebb időt tudok velük tölteni.
Gyakran csak akkor tudok hazatérni a munkából, amikor a gyerekek már alszanak, de napközben sokat beszélünk, és ha van egy-két szabad percem, mesélnek nekem a napjukról. Nagyon büszke vagyok rájuk és igyekszem úgy tenni a dolgomat, hogy nekik se kelljen szégyellni politikus édesapjukat.
’Sigmond Bertalan

Megközelíthető

Kattintson a részletekért!

Polgárok Háza
1089 Budapest Visi Imre u. 6.
Telefon: +36-1/299-8050
Telefax: +36-1/299-8061
Elektronikus levél: polgarokhaza@polgarokhaza.hu

Részletes információk

Galériák sokasága

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója

Videók számtalanul

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkel

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkelés a Szerencsejáték Zrt.