Eseménynaptár

Hétköznap 9-17 óra között, valamint rendezvények idején.
Telefon: 299-8050

Várjuk a támogatásokat

Rendelkezzen adójának 1%-áról!
Kattintson ide!
Bankszámlaszám:
10300002-20210799-00003285
(Szövetség a Nemzetért Alapítvány)


ÖltögetőÖltögető

Gyepü - A nemzeti könyvek boltja webáruház


Hazai Gondolat - Az első nemzeti könyves blog


Főoldal

Videók

 

A Polgárok Háza „A magyarság peremvidékei” című évadában – a gyimesi és moldvai csángók után – a bukovinai székelyeket mutatja be. Ezúttal a Kárpát-medence legdélebbi magyar településeit kerestük fel. A madéfalvi veszedelem elől 1764-ben Moldvába menekült, majd Bukovinában otthonra találó népcsoportot társadalmi összefogással telepítették „haza” a XIX. század végén, az akkori Magyarország legdélebbi határvidékére. A hatalmas diadalmenetben fogadott „derék székelyek” az al-Duna-menti mocsarak között, végtelen nagy nehézségek árán építették fel falvaikat: Hertelendyfalvát, Sándoregyházát és Székelykevét.   

Hertelendyfalván
beszélgetünk Lőcsei Ilonával, a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület titkárával, Lőcsei Antal mesemondóval, Kemény József és Kemény Anna többszöri nagymesteri díjas kézimunkázókkal, és Halász Béla református püspökkel.
Sándoregyházán a Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület asszonykórusát látogattuk meg, Almási Júlia tanárnő kántornő mutatja be a települést.
Székelykevén Csipak Csaba plébánossal, Salamon Géza iskolaigazgatóval, Papp Máriával, a Szalmaszál Művelődési Egyesület elnökével és Dani Ernő faluturizmus-szervezővel beszélgettünk.
Közreműködnek a székelykevei Szalmaszál Ifjúsági Művelődési Egyesület és a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrző táncosai, énekel Patek-Kerekes Emília.

Az al-dunai székely vendégek 2016. november 18-án pénteken mutatkoznak be a Polgárok Házában - részletek a rendezvényről ide kattintva!

 

 

Vissza

Megközelíthető

Kattintson a részletekért!

Polgárok Háza
1089 Budapest Visi Imre u. 6.
Telefon: +36-1/299-8050
Telefax: +36-1/299-8061
Elektronikus levél: polgarokhaza@polgarokhaza.hu

Részletes információk

Galériák sokasága

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója

Videók számtalanul

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkel

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkelés a Szerencsejáték Zrt.